webáruház nyitás
Webáruház megoldások
Webshop, webáruház készítés
Egyedi Webshop, egyedi webáruház
InternetMarket Plaza

A szerelmesek ünnepe más országokban

Valentin nap Európában

Walesben január 25-én ünneplik a szerelmesek napját, Szent Dwynwen napján, aki a walesi szerelmesek védőszentje. Franciaországban és Spanyolországban az USA-hoz hasonlóan ünneplik a Valentin-napot, bár a katalánok könyvet is szoktak ajándékozni szerelmüknek. Portugáliában inkább "Dia dos Namorados"-ként, azaz a barát/barátnő napjaként tartják számon. Dániában és Norvégiában is február 14-én tartják a szerelmesek napját, de nem mindenki ünnepli. Sokan azért szakítanak időt arra, hogy elköltsenek egy közös romantikus ebédet párjukkal, vagy romantikus üzenetet küldjenek szerelmüknek. Svédországban "A szívek napjának" hívják az ünnepet, és az 1960-as években a virágkereskedők kezdték népszerűsíteni amerikai mintára. Bár nem tartozik a nemzeti ünnepek közé, a virágosok forgalma ezen a napon ugyanúgy megugrik, mint például anyák napján. Finnországban és Észtországban a Valentin nap a "barátok napját" jelenti, ami azért többet foglal magában, mint pusztán a szerelmesek ünnepét. Szlovéniában két közmondás is kapcsolódik a Valentin naphoz, és mindkettő a tavasz közeledésére utal. Az egyik szerint Valentin a tavasz első szentje. Úgy tartják, hogy a madarak ezen a napon választanak maguknak párt, és szintén ekkor ünneplik, hogy a mezőkön, szőlőkben elkezdődnek a tavaszi munkálatok. Romániában a szerelmesek hagyományos ünnepe a Dragobete, amit február 24-én tartanak. De népszerű a február 14-ei Valentin nap is, bár Románia is azon országok közé tartozik, ahol megosztja a közvéleményt, és sokan ellenzik megünneplését. Magyarországon a rendszerváltás után kezdett elterjedni, de nagyobb népszerűségre csak az elmúlt 10 évben tett szert. Hazánkban is megosztja a közvéleményt: vannak, akik megünneplik, és vannak, akik kapitalista ünnepnek tekintik, mint ahogy például a nőnapot kommunista ünnepnek. Itt az online képeslapok mellett a virág és az édesség vásárlása a leggyakoribb, de ma már szinte semmilyen ajándék nem szokatlan ezen az ünnepen.

Valentin nap Közép- és Dél-Amerikában

Dél-Amerika legtöbb országában a Valentin napot a szerelem és a barátság napjaként tartják számon, és megünneplésében hasonlít az USA-beli naphoz. Brazíliában - mint ahogy Portugáliában is - a barát/barátnő napját ünneplik, de nem februárban, hanem június 12-én. Ilyenkor a párok ajándékokat (édességet, üdvözlőlapokat, virágot) adnak egymásnak. Február 14-ét nem ünneplik, aminek fő oka, hogy túl közel esik a karneváli időszakhoz.

Valentin nap Ázsiában

Komoly marketingmunka eredményeként a Valentin napot már sok országban ünneplik Ázsiában is. Japánban 1960 óta élő szokás, hogy február 14-én a nők csokoládéval ajándékozzák meg férfi kollégáikat. Ezt a kedvességet a férfiak március 14-én viszonozzák. A nőknek szinte kötelező Bálint-napkor csokit adni a férfi munkatársaknak, akik számolják mennyit kaptak, és ezzel mérik le népszerűségüket kolléganőik körében. A nyugati országokra jellemző virágok, bonbonok, közös romantikus vacsorák nem divatosak Japánban. Dél-Koreában szintén a nők adnak csokoládét a férfiaknak Valentin napon (de itt már nem az összes kollégának, csak egy valakinek). Március 14-én pedig a férfiak ajándékozzák meg a nőket. Április 14-e pedig azok napja, akik egyik említett alkalommal sem kaptak ajándékot. Ekkor ők elmennek egy kínai étterembe, és fekete tésztát esznek, hogy "meggyászolják" szingli mivoltukat. Kínában a férfiak vesznek csokoládét vagy virágot kedvesüknek február 14-én.