webáruház nyitás
Webáruház megoldások
Webshop, webáruház készítés
Egyedi Webshop, egyedi webáruház
InternetMarket Plaza

A karácsonyi dekoráció

A legtöbb embernek az ünnepi dekoráció legfontosabb kelléke a hó. Sajnos ezt sem megvenni, sem otthon elkészíteni nem lehet, pedig a karácsonynak sokkal jobb hangulatot kölcsönöz.

A karácsony legfontosabb eleme a karácsonyfa. Ez egy fenyőfa, melyet karácsony napján díszítenek fel. Isten ajándékozó szeretetére utal szimbóluma. Örökzöldje az örökkévalóságot, háromszög formája a Szentháromságot jelképezi. A rajta lévő gyertya a világosságra utal, a tetején a csillag a betlehemi csillagra, az angyal pedig Isten és az ember kapcsolatára. Régen gyümölcsöket (dió, alma, füge) és édességeket (cukrot és mézes süteményeket) aggattak rá. A rajta lévő szalagok, papírláncok a kígyóra - vagyis uralma megtörésére utalnak. Ma már kevesen készítenek saját dekorációt a fenyőfára, és a díszek említett jelentésével is kevesen vannak tisztában. Általában boltban vásárolt színes üveggömböket, égősorokat, és előre elkészített szaloncukrokat teszünk a karácsonyfára. (Utóbbival csak Magyarországon díszítik a fákat.)

A karácsonyfa állításának története pár száz évre nyúlik vissza. De elődje több ezer éves. Az ún.: termőág fontos jelkép volt már a kereszténység elterjedése előtt is. A napfordulóhoz kötötték, tavaszhozó, megújulást jelképező szimbólum. Egyszerre vonatkozott a természet és az ember megújulására is. A XVI. században a reformáció eredményezte, hogy a templomi szertartások mellett az otthonokba is bekerültek az ünnepi kellékek. A karácsonyfa feldíszítésének gyakorlata későbbi, a XVIII. századból, az evangélikusoktól ered. Magyarországra Ausztrián keresztül Németországból terjed át az 1800-as évek első felében.

Sokan már jóval karácsony előtt megkezdik otthonuk szépítését, karácsonyi díszbe öltöztetését. A gazdagabb városokban, falvakban az utcákat, főtereket is feldíszítik, általában égősorokkal, futófénnyel. Az önkormányzatok mellett cégek is költenek karácsonyi dekorációra. A legkorábban (már októberben) a bevásárlóközpontokban, boltokban lehet találkozni karácsonyi díszítéssel.

Karácsonyhoz kapcsolható növények a fenyőfa mellett még a karácsonyi kaktusz, a fagyöngy, a magyal és a mikulás virág. Ezek gyakran szerepelnek az otthonok ünnepi feldíszítésében. Sokan a kertben lévő karácsonyfát is feldíszítik, általában csak égősorral. Ausztráliában, Észak- és Dél-Amerikában, és Európa egyes országaiban a házakat kívülről is feldíszítik. Leginkább futófénnyel, égősorokkal, vagy világító, villogó karácsonyi figurákkal. Utóbbiakból egyre jobban terjed az ablakba kiakasztható változat.

A lakás belső díszítése nagyjából megegyezik a karácsonyfára akasztandó díszekkel, az ott használt motívumokkal, figurákkal, anyagokkal. Bár vannak már kimondottan erre a célra gyártott függődíszek, amiket a lakás különböző pontjaira lehet felakasztani. És gyakori a koszorú használata (akár asztali díszként, akár felakasztható formában). Főleg az angolszász kultúrában a kandallóra akasztott karácsonyi zoknik is a díszítés fontos kellékei. Akinek pénztárcája engedi, akár karácsonyi asztalterítőt, szalvétákat vagy étkészletet is vehet az ünnepi napokra. A karácsony hagyományos színei a sötétzöld, a fehér és a piros. Eredetileg január 6-áig, azaz vízkeresztig tart az ünnep - sokan eddig őrzik meg a karácsonyi dekorációt és ez a karácsonyfa leszedésének ideje is.