webáruház nyitás
Webáruház megoldások
Webshop, webáruház készítés
Egyedi Webshop, egyedi webáruház
InternetMarket Plaza

A karácsony ünnepe

A keresztények karácsonykor, december 25-én Jézus Krisztus születését ünneplik. Ma már sok keresztény országban élő más vallású ember is ünnepli. Sok esetben világi kulturális eseménynek számít. Szokták a szeretet és béke ünnepének is aposztrofálni.

A karácsony szimbóluma a karácsonyfa. A modern karácsonyi szokások legjellemzőbb elemei az ajándékozás, karácsonyfa állítása és díszítése, a templomi misék, a különböző karácsonyi dekorációk elkészítése (lakás feldíszítése: belülről, kívülről), és a Mikulás (habár Szent Miklós és a karácsony különböző eredetű).

A keresztények legfontosabb ünnepe több napos: december 24-ével kezdődik. Szent este éjfélkor van az ún.: éjféli mise. Általában 24-én díszíti fel a legtöbb magyar család a karácsonyfát. Ezután a családtagok megajándékozzák egymást és elfogyasztják a szokásos karácsonyi menüt. Más országokban (főleg Nyugat-Európában) 25-e az ajándékozás napja.

A kiskarácsony és nagykarácsony elnevezés nem csak a jól ismert ünnepi dalból maradt ránk. Ma már széles körben nem használatos ez a két szó, és sokan jelentését sem ismerik. A nagykarácsony december 25-e, míg kiskarácsony január 1-je.