webáruház nyitás
Webáruház megoldások
Webshop, webáruház készítés
Egyedi Webshop, egyedi webáruház
InternetMarket Plaza

A karácsonyi menü

A karácsonyi menüre gondolva a magyarok legtöbbjének a halászlé, a rántott hal, a töltött káposzta, a mákos és a diós bejgli jut eszébe. Továbbá a hetekre előre legyártható, és akár a fára is felaggatható mézes sütik, a szaloncukor, no meg a habcsók. Pedig a keresztény hit szerint 24-én esete még böjt van. Ugyanis a keresztények minden ünnepre megtartóztatással, böjttel készültek. Az éjféli mise után lehet csak elfogyasztani a karácsonyi "lakomát". A böjtöt betartók csak kenyeret, sót és vizet vehettek magukhoz még 24-én is. Este is csak növényi eredetű táplálékot - így halat sem szabadna enni. A katolikus lexikon az ünnepi étrendben a következő ételeket említi: kolbász, kocsonya, húsleves, töltött káposzta, kalács, tej és gyümölcs (alma, dió). A mák az ajándékozás jelképe, így a mákos kalács, a mákos guba és a bejgli is a karácsonyi ételekhez sorolható. Továbbá az ostya, amelyet mézzel ettek.

Természetesen mindenki azt eszik ilyenkor, amit szívesen fogyaszt más alkalmakkor is az ünnepi asztalon, de azért vannak országonként jellemző szokások. A legjellemzőbb a pulyka, amelyet szinte minden országban szívesen tesznek az asztalra.

Ausztráliában például karácsony idején meleg van, így előszeretettel esznek hideg ételt, vagy barbecue-n szoktak sütni (főleg tengeri élőlényeket, de marhát és csirkét is). A szezon gyümölcseit fogyasztják, például mangót és cseresznyét. Ausztriában és Németországban hozzánk hasonlóan rántott halat esznek vagy sült libát. Édességnek mézes kalácsot és Sacher tortát, Németországban gyümölcskenyeret és marcipánt. Franciaországban sült liba- vagy kacsamájat esznek, gesztenyés töltött pulykát vagy kacsát, emellett osztrigát, füstölt lazacot és homárt. Természetesen mindehhez pezsgőt isznak, édességnek pedig különböző ízekben készülő krémes karácsonyi tortát. Kanadában, Angliában és Írországban töltött pulykát esznek, krumplipürével, áfonyamártással és zöldségekkel. Desszertnek szilvapudingot, és a tojáslikőr is elmaradhatatlan.